Byzantijnse liturgie en mooie 'a capella' muziek voor mannenkoor!

De Byzantijnse liturgie is de liturgie van de oosterse orthodoxe kerken en kent Russische, Griekse en andere orthodoxe varianten. Deze liturgie in zijn huidige vorm is ontstaan in de 9e eeuw. De grondvorm stamt al uit de 4e eeuw. Bijzonder aan deze liturgie zijn de rijke rituelen. Dit komt tot uitdrukking door bijvoorbeeld het gebruik van iconen, de compleet gezongen liturgie en omdat de gemeente en voorgangers, indien mogelijk, de gehele dienst staan. De liturgie wordt zonder begeleiding van orgel of andere muziekinstrumenten gezongen, immers de menselijke stem is hét instrument wat door de Schepper is gemaakt.

Deze muziek is uitermate geschikt voor mannenkoor en wij zingen inmiddels een heel aantal psalmen en gezangen uit de Russisch Orthodoxe vespers (de liturgie op zaterdagavond) en liturgie van de zondagmorgen dienst, allen in het Kerkslavisch. Tijdens onze optredens, zowel in kerkdiensten als bij andere gelegenheden, zingen wij deze liederen (als het past) graag.

Wij hebben ook een tweetal openbare optredens gehad waarbij wij alleen deze liederen zingen. Bijgaand vindt u de programma's van deze avonden:

Programmaboekje - Vesper 4 juni 2016.pdf

Programmaboekje - Vesper 11 november 2017.pdf

Regelmatig voegen wij psalmen, gebeden en hymnen uit het Russische Orthodoxe repertoire toe aan ons repertoire, zoals recent het Milost Mira (gebed om genade en vrede), Psalm 146 - Ghvali dushe moya Gospoda en Yedin Svyat (gebed van de hoofdbuiging na het Onze Vader - Otche Nash). Graag zingen wij deze liederen ook bij en voor u. Neemt u voor nader overleg contact met ons op?

Bijgewerkt op 27 september 2018